Acar sayur

August 06, 2018

Sumber gambar : Majalah Saji


Bahan-Bahan Utama
200gram timun - potong panjang
200gram lobak merah - potong panjang
200gram nanas - potong panjang
200gram sengkuang - potong panjang
100gram kacang tanah - tumbuk kasar
100gram kacang tanah - tumbuk halus
30gram bijan - sangai
¼ cawan cuka
¼ cawan minyak
Garam dan gula

Bahan Kisar
200grm bawang besar
4 ulas bawang putih
3cm halia
3 sudu serbuk cili

Cara Penyediaan
Panaskan minyak, tumis bahan kisar sehingga naik bau dan naik minyak. Masukkan cuka, gula dan garam, kacau rata. Kemudian masukkan kacang tanah yang ditumbuk halus, kacau rata. Selepas itu, masukkan timun, lobak merah, nanas dan sengkuang. Akhir sekali masukkan kacang tanah yang ditumbuk kasar serta bijan. Kacau rata dan tutup api. Bolehlah dihidangkan. 

Dapurcengkih

You Might Also Like

0 Notes

✍Terima kasih di atas nota yang diberikan.. ✍