Sup labu berkrim

June 05, 2018

Image result for cream pumpkin soup
Sumber gambar daripada Google Images

Bahan-Bahan Utama
1 liter air biasa @ air rebusan sayur 
600gm labu - dibersihkan dan potong dadu
1 cawan krim masakan
1 batang lik - hiris nipis
1 labu bawang besar - cencang halus
2 ulas bawang putih - cencang halus
2 biji kentang - dibersihkan dan dipotong dadu
2 sudu makan minyak zaitun
1 sudu teh serbuk jintan
½ sudu serbuk buah pala
Garam dan lada sulah secukup rasa

Cara Penyediaan
Panaskan minyak ke dalam periuk dan tumiskan bawang dan lik sehingga layu dengan menggunakan api yang sederhana. Masukkan bawang putih, serbuk jintan dan serbuk buah pala. Kemudian masukkan labu, kentang dan air@air rebusan sayur dan didihkan sehingga semua bahan menjadi empuk. Sejukkan pada suhu bilik sup yang telah dimasak lalu dikisar halus. Masukkan semula sup ke dalam periuk dan tambahkan krim masakan, garam dan lada sulah secukup rasa dengan memanaskan sup itu dalam beberapa minit. Angkat dan hidangkan.

Dapurcengkih

You Might Also Like

0 Notes

✍Terima kasih di atas ulasan yang diberikan.. ✍