Ayam panggang lemon bersama kentang dan rosemary

August 02, 2018

Related image
Sumber gambar daripada Google Images

Bahan-Bahan Utama
½ ekor ayam - dipotong kecil
250gram baby potato - dibasuh bersih
1 biji lemon - ½ dihiris nipis, ½ lagi diambil jus)
1 biji bawang besar - dihiris
2 ulas bawang putih - dihiris
½ sudu teh serbuk lada hitam
2 sudu besar rosemary - kering ataupun segar
2 sudu besar minyak jagung
1 sudu teh garam

Cara Penyediaan
Panaskan oven sekitar 180 - 200 darjah celcius. Ketepikan. Setelah ayam dibersihkan, susun di atas dulang pembakar dengan bahagian berkulit di permukaan atas. Diikuti dengan baby potato, lemon yang dihiris nipis dan juga bawang besar. Di dalam bekas berasingan, masukkan minyak jagung, jus lemon, lada hitam, garam, bawang putih dan rosemary, gaulkan sebati. Tuangkan bahan ini ke atas ayam dan kentang tadi sehingga merata semuanya. Bakar selama satu jam atau sehingga ayam masak. Keluarkan dan sedia dinikmati. 

Dapurcengkih

You Might Also Like

0 Notes

✍Terima kasih di atas ulasan yang diberikan.. ✍