Stik salmon bersama salad epal

August 02, 2018

Related image
Sumber gambar daripada Google Images

Bahan-Bahan Utama
Bahan untuk stik salmon :
1 keping filet salmon 
Sedikit garam
Sedikit serbuk lada hitam
Sedikit thyme segar
Sedikit minyak jagung

Bahan untuk salad epal :
1 biji epal hijau - dipotong dadu kecil
3 tangkai cili padi - dihiris nipis
½ biji bawang besar - dicencang
2 biji tomato ceri - dibelah dua
Sedikit daun ketumbar - dihiris 
1 sudu besar jus lemon
Garam dan lada sulah secukup rasa

Cara Penyediaan
Ratakan garam, lada hitam dan thyme ke atas filet salmon. Perapkan seketika kira-kira 15 minit dan ketepikan. Sediakan kuali leper, panaskan sedikit minyak jagung. Masakkan filet salmon dengan dimulakan dengan bahagian kulitnya dulu. Setelah garing di bahagian kulit, bolehlah diterbalikkan ke bahagian isinya pula. Masak hingga ia bertukar warna keperangan. Angkat, tos dan ketepikan. Untuk menyediakan salad epal, satukan kesemua bahan di dalam mangkuk dan gaulkan sebati. Letakkan stik salmon bersama salad epal di dalam pinggan. Hiaskan dengan hirisan lemon dan sedia dinikmati. 


Dapurcengkih

You Might Also Like

2 Notes

✍Terima kasih di atas ulasan yang diberikan.. ✍