Apam Perlis

January 10, 2018

SUMBER GAMBAR : GOOGLE IMAGES


Bahan-Bahan Utama

Bahan Untuk Penkek
150gm tepung gandum
½ sudu kecil serbuk penaik
½ sudu kecil garam
330ml air kacang soya
1 biji telur

Bahan Inti Kastard Pandan
200ml susu kacang soya (dikisar dan ditapis bersama dengan3 helai daun pandan)
⅟₈ sudu kecil
80gm gula
20gm tepung jagung
2 biji telur

Cara Penyediaan
Penkek - Campurkan semua bahan kering ke dalam mangkuk, diikuti dengan bahan-bahan basah dan kacau sehingga sebati. Panaskan kuali leper dengan api yang sederhana dan ceduk adunan dengan menggunakan senduk kecil. Terbalikkkan penkek apabila kelihatan buih-buih kecil. Angkat dan ketepikan supaya penkek menjadi sejuk. 

Inti kastard pandan - Campurkan susu kacang soya yang telah dikisar tadi dengan gula, garam dan tepung jagung. Kacau di atas api sederhana sehingga pekat, kemudian masukkan telur. Kacau lagi sehingga ianya menjadi betul-betul pekat, kemudian angkat dan biarkan sejuk. Sendukkan satu sudu kecil inti ini di atas penkek. Lipat dan tekan hujung penkek tersebut. Ulangi proses ini sehingga habis. Sedia dihidangkan.

Dapurcengkih

You Might Also Like

0 Notes

✍Terima kasih di atas ulasan yang diberikan.. ✍