Apam Perlis
January 10, 2018SUMBER GAMBAR : GOOGLE IMAGES |
Bahan-Bahan Utama
Bahan Untuk Penkek
150gm tepung gandum
½ sudu kecil serbuk penaik
½ sudu kecil garam
330ml air kacang soya
1 biji telur
Bahan Inti Kastard Pandan
200ml susu kacang soya (dikisar dan ditapis bersama dengan3 helai daun pandan)
⅟₈ sudu kecil
80gm gula
20gm tepung jagung
2 biji telur
Cara Penyediaan
Penkek - Campurkan semua bahan kering ke dalam mangkuk, diikuti dengan bahan-bahan basah dan kacau sehingga sebati. Panaskan kuali leper dengan api yang sederhana dan ceduk adunan dengan menggunakan senduk kecil. Terbalikkkan penkek apabila kelihatan buih-buih kecil. Angkat dan ketepikan supaya penkek menjadi sejuk.
Inti kastard pandan - Campurkan susu kacang soya yang telah dikisar tadi dengan gula, garam dan tepung jagung. Kacau di atas api sederhana sehingga pekat, kemudian masukkan telur. Kacau lagi sehingga ianya menjadi betul-betul pekat, kemudian angkat dan biarkan sejuk. Sendukkan satu sudu kecil inti ini di atas penkek. Lipat dan tekan hujung penkek tersebut. Ulangi proses ini sehingga habis. Sedia dihidangkan.
ツDapurcengkihツ
0 Notes
✍Terima kasih di atas ulasan yang diberikan.. ✍