Butter Milk Prawn
January 10, 2018
Bahan-Bahan Utama
Bahan Untuk Udang
400gm udang besar
¼ sudu kecil garam
¼ sudu kecil lada putih
2 sudu besar tepung
Bahan Untuk Sos Mentega
80gm mentega
2 batang daun kari
5 biji cili padi (dicencang)
100ml susu krimer
½ sudu kecil garam
1 sudu kecil gula
¼ sudu kecil lada putih
½ sudu kecil serbuk pati ayam
Cara Penyediaan
Perapkan udang dengan garam dan lada putih selama 20 minit kemudian gaulkan dengan tepung. Gorengkan udang ke dalam kuali panas, toskan minyak dan ketepikan. Cairkan mentega ke dalam kuali. Tumiskan daun kari dan cili padi sehingga naik bau. Masukkan susu krimer dan bahan perisa lain, masak sehingga sos menjadi pekat. Masukkan udang yang telah digoreng dan gaul sebati di atas api kecil. Sedia untuk dihidangkan.
ツDapurcengkihツ
0 Notes
✍Terima kasih di atas ulasan yang diberikan.. ✍