Ayam Makhani
January 10, 2018
Bahan-Bahan Utama
Bahan Perapan Ayam
500gm dada ayam (dipotong kiub)
½ cawan susu segar
½ biji jus lemon
1 sudu kecil serbuk cili
½ sudu kecil serbuk kunyit
½ sudu kecil garam dan lada putih
Bahan Sos
50gm mentega
1 biji bawang Holland (dipotong kiub)
3 sudu kecil garam masala
1 sudu kecil serbuk cili
1 sudu kecil serbuk ketumbar
1 inci halia (diparut)
4 ulas bawang putih (diparut)
1 batang kulit kayu manis
200gm tomato puri
1 cawan susu segar
2 sudu kecil gula
1 sudu kecil garam dan lada putih
Sedikit daun ketumbar (dicincang)
Cara Penyediaan
Gaulkan ayam dengan bahan perapan dan biarkan sekurang-kurangnya selama setengah jam. Bakar ayam yang sudah diperap di dalam ketuhar selama 15 minit pada suhu 180⁰C kemudian ketepikan. Untuk membuat sos, cairkan mentega di atas api yang sederhana. Masukkan bawang Holland, bawang putih, halia, garam masala, serbuk cili, serbuk ketumbar dan kulit kayu manis. Tumis sehingga naik bau. Masukkan tomato puri dan biarkan sehingga mendidih. Kemudian masukkan susu segar, ayam yang telah dibakar tadi dan perasakan secukupnya Gaul sebati dan didihkan selama 15 minit atau sehingga kuah menjadi pekat. Hiaskan dengan daun ketumbar, angkat dan sedia dihidangkan.
ツDapurcengkihツ
0 Notes
✍Terima kasih di atas ulasan yang diberikan.. ✍