Bubur Lambuk Terengganu
December 10, 2017
Bahan-Bahan Utama
1 pot beras putih
3 cawan air
1 cawan santan
*Pucuk paku (pucuk paku paya) - diambil daunnya
Sedikit daun kesum (dihiris halus)
Sedikit daun kunyit (dihiris halus)
*Pucuk manis - diambil daunnya
2 sudu besar kerisik kelapa
Garam (secukup rasa)
Bahan Kisar / Tumbuk
4 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
Lada hitam (secukup rasa)
1 inci halia
Cara Penyediaan
Rebus beras sehingga menjadi bubur (pekat). Masukkan bahan kisar/tumbuk dan kerisik serta garam, sedikit gula kemudian kacau rata. Masukkan pucuk paku, daun kesum, daun kunyit dan pucuk manis. Masukkan santan dan biarkan mereneh sehingga sayur-sayuran empuk dan cukup kepekatan bubur.
Cadangan Hidangan
hidangkan bubur lambuk semasa masih panas dan bagi yang menggemari daun bawang & bawang goreng, bolehlah ditaburkan sedikit. Lada sulah juga boleh dijadikan perisa tambahan.
*Nota Tambahan
Bagi yang menggemari bubur ayam bolehlah memasukkan potongan ayam ke dalam bubur lambuk.
ツDapurcengkihツ
0 Notes
✍Terima kasih di atas ulasan yang diberikan.. ✍