Roti Paung Terengganu

December 09, 2017


Bahan-Bahan Utama
500gm of high protein flour (tepung berprotein tinggi)
100gm butter salter
25gm susu tepung
50ml susu segar
200ml air suam
2 ½ sudu kecil yeast
100gm gula kastor

Cara Penyediaan
Masukkan tepung, susu tepung, yeast, gula ke dalam bekas. Kacau menggunakan whisk. Buatkan lubang di tengah, masukkan butter, susu segar dan air suam. Dengan menggunakan dough hook, uli sampai sebati (lebih kurang dalam 10-12 minit) sehingga dough tidak melekat pada bekas. Biarkan dough naik sekali ganda. Panaskan oven to 180 degree celcius. Grease 2 bekas bulat berukuran 9 inci dan 8 inci dengan butter.Kemudian, tumbuk dough yang telah naik.Bahagikan dough kepada 40gram setiap satu, susun kedalam bekas bulat yang sudah di grease.Biarkan dough naik sekali ganda, kemudian masukkan ke dalam oven dan bakar selama 25-30 minit. Keluarkan roti yang telah masak, grease dengan butter di atas roti.


Dapurcengkih

You Might Also Like

0 Notes

✍Terima kasih di atas ulasan yang diberikan.. ✍