Rojak Kateh Terengganu
December 09, 2017
Bahan-Bahan Utama
½ kilo daging lembu (lebih sedap kalau guna daging tetel, yang ada lemak-lemak sikit )
1 senduk kecil lada giling
2 senduk kecil cuka makan
Segenggam asam jawa (campur air dan di ambil jusnya)
1 keping gula nisan' / gula melaka (kalau takder sangat, bolehlah guna gula merah)
Sedikit garam dan gula
Cara Penyediaan
Daging lembu atau daging tetel di rebus hingga betul-betul empuk. Setelah empuk, tos dan ketepikan. Jika saiz daging agak besar, bolehlah potong kecil-kecil. Panaskan kuali atas api sederhana dan masukkan lada giling, jus asam jawa dan cuka. Kalau terlalu pekat boleh masukkan sedikit air. Masukkan gula nisan' / gula melaka dan biarkan gula larut. Perasakan dengan garam dan gula. Kuah rojak kateh nih ikut kesesuaian masing-masing. Yang penting ianya mesti ada rasa masam, manis dan pedas sekali. Campurkan daging yang telah di potong kecil tadi ke dalam kuahnya dan biarkan sekejap. Agak-agak dah mendidih tu tutup api dan biarkan sejuk. Siap! Rojak kateh nih sedap di makan begitu saja atau di cecah ngan keropok. Nak lagi sedap simpan dalam peti sejuk dan panaskan semula esok hari, lagi perghhhh!
* Nota: Rojak kateh yang original menggunakan urat/gelatin dari kaki lembu yang telah dibakar dan kemudiannya di rebus. Dan juga adakalanya di campur dengan lidah lembu.
ツDapurcengkihツ
0 Notes
✍Terima kasih di atas ulasan yang diberikan.. ✍