Kuih Ulat Bulu Terengganu
December 10, 2017SUMBER GAMBAR : GOOGLE IMAGES |
Bahan-Bahan Utama
250gm tepung pulut
1 sudu makan lemak sayuran (shortening)
½ sudu teh pewarna ungu
Secubit garam
Air secukupnya | untuk menguli
½ biji kelapa parut
1 keping daun pisang | diceraikan untuk membuat acuan
Bahan Inti
300gm isi kacang hijau | dibuang kulit dan direndam 2 jam
Gula secukup rasa
2 sudu makan tepung gandum | untuk memekatkan
Cara Penyediaan
Untuk membuat intinya, rebus kacang hijau hingga airnya kering dan empuk. Masukkan gula dan kacau rata. Kemudian masukkan sedikit tepung gandum untuk memekatkan intinya. Biarkan hingga kering dan angkat.
Untuk dohnya, uli tepung pulut bersama sedikit air, secubit garam, pewarna ungu dan juga lemak sayuran. Gaulkan rata sehingga tidak melekat di tangan. Ambil sesudu adunan dan masukkan inti ke dalamnya. Bentukkan adunan bujur memanjang. Setelah itu, rebus dalam air yang banyak dan biarkan hingga timbul. Angkat dan golekkan di dalam kelapa parut yang dicampurkan dengan sedikit garam dan gula. Masukkan ke dalam kotak daun pisang dan hidangkan.
ツDapurcengkihツ
0 Notes
✍Terima kasih di atas ulasan yang diberikan.. ✍