Laksam Terengganu
December 08, 2017
Bahan-Bahan Utama
Untuk Kuah
Ikan selayang atau ikan sardin - 4 ke 5 ekor
1 biji kelapa
Lada hitam
Bawang merah
Garam secukup rasa
Untuk Laksam
Tepung beras - 1 paket
Tepung gandum - 3 atau 4 sudu besar
Untuk Ulam
Tauge
Timun (dirincik halus)
Kobis (dirincik halus)
Kacang Panjang (dipotong halus)
Daun kesom (dipotong halus)
Cara Penyediaan
Untuk Kuah
Rebus ikan. Asingkan isi ikan dan tumbuk hingga lumat dengan lada hitam dan bawang merah. Masukkan santan dan panaskan atas api. Jangan masak sampai mendidih.
Untuk Laksam
Bancuh bahan dan tuangkan di atas tudung periuk. Kukuskan dan bila agak masak, kopek tepi laksam dengan sudu dan biarkan ia bergulung. Sejukkan dalam pinggan. Bila Sejuk baru potong.
Cara hidangan
Masukkan laksam dalam pinggan, tabur ulam, sambal belacan dan tuang kuah. Perahkan limau nipis. Resepi asli, kuah dimasak tidak dicampur garam. Bila hendak dimakan, barulah diletakkan garam, cili boh dan belacan. Kepada yang tidak biasa, boleh juga sediakan sambal belacan.
ツDapurcengkihツ
0 Notes
✍Terima kasih di atas ulasan yang diberikan.. ✍