Kuih Jala Emas Terengganu
December 09, 2017
Bahan-Bahan Utama
15 biji telur ayam / itik – ambil kuning sahaja (Tapis dgn kain)
400gm gula halus (kurangkan gula jika tak suka terlalu manis – 250g @ 300gm)
2-3 helai daun pandan
4 cawan air masak sebaiknya
Beberapa helai daun pisang untuk dibuat corong
Cara Penyediaan
Tapis kuning telur dan pukul sedikit. Masak gula bersama air sehingga hancur dan mendidih. Tapis air gula dan kemudian masak bersama daun pandan sehingga pekat sedikit. Apabila air mendidih dan berbuih halus(dengan api kecil), uraikan atau sapu keliling periuk kuning telur dengan corong daun pisang atau corong tembaga ke dalam air gula tersebut. Angkat dan tos’kan. Kiraikan urat emas di atas pinggan dengan menggunakan dua batang lidi satay ataupun garfu. Apabila siap…boleh lah dihidangkan untuk pada tetamu..Selamat mencuba..!!
ツDapurcengkihツ
0 Notes
✍Terima kasih di atas ulasan yang diberikan.. ✍