Sup Ikan Salmon

December 10, 2017

Image result for salmon soup

Bahan-Bahan  Utama
3 kepingan ikan salmon (tapi ikut suka hendak banyak mana bergantung pada kebesaran periuk)
2 labu bawang Holland (dimayang)
2 ulas bawang putih (dimayang halus)
4 biji ubi kentang (dipotong empat)
Daun bawang
1 sudu besar minyak zaitun (tapi boleh pakai mana-mana minyak masak) 
Sedikit air
Sedikit perasa Maggie Cukup Rasa
Sedikit lada sulah 

Cara Penyediaan
Panaskan minyak terlebih dahulu dan masukkan bawang Holland serta bawang putih yang telah dimayang dan tumiskan bawang tersebut sehingga wangi. Kemudian masukkan air dan kepingan ikan salmon, renehkan dalam keadaan api sederhana. Kemudian, masukkan ubi kentang yang telah dipotong, perasa Maggie Cukup Rasa dan lada sulah dan renehkan sup ini dalam keadaan api sederhana atau sehingga ubi kentang empuk. Setelah itu, taburkan daun bawang. Selamat mencuba.

*Tips : Kebiasaannya ikan salmon berbau agak hanyir. Untuk hilangkan hanyir, kebiasaannya saya basuh kepingan ikan salmon ini dengan menggunakan limau purut dan rendam bersama-sama air limau purut ini dalam 15 minit, Insha Allah hanyir ikan ini akan hilang dan berbau limau purut. 


Dapurcengkih

You Might Also Like

0 Notes

✍Terima kasih di atas ulasan yang diberikan.. ✍