Kuih Urat Jati
December 10, 2017
Bahan-Bahan Utama
30 biji telur
400gm gula halus
2 sudu besar minyak sapi
2 sudu besar tepung gandum
Cara Penyediaan
Pukul telur seketika dan tapis untuk membuang pusat putih telur. Kemudian campurkan gula dan pukul adunan ini sehingga kembang. Masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit dalam adunan dan pukul sehingga sebati dan tidak bergentl. Kemudian, masukkan minyak sapi dan gaul sehingga sebati. Panaskan kuali leper dengan sapuan sedikit minyak sapi. Tuangkan sesenduk adunan tadi dan buat seperti lempeng. Goreng adunan ini sehingga kekuningan dan kemudian angkat. Setelah itu, susunkan tiga kepingan urat jati ini dan gulungkan dengan kemas. Kemudian potong gulungan ini lebih kurang berukuran 2.5sm setiap satu. Susun dalam pinggan dan boleh dihidangkan.
ツDapurcengkihツ
0 Notes
✍Terima kasih di atas ulasan yang diberikan.. ✍