Ketupat Sotong Terengganu
December 09, 2017SUMBER GAMBAR : GOOGLE IMAGES |
Bahan-Bahan Utama
1kg Sotong sederhana besar
250gram beras pulut
1 kotak santan
1 inci halia dipotong halus
5 ulas bawang merah dipotong halus
Sesudu kecil halba
Garam secukup rasa
Lidi dipotong kecil
Cara Penyediaan
Beras pulut di tanak, setelah masak biarkan sejuk. Masukkan pulut dalam anggaran ¾ penuh ke dalam sotong yg telah di bersihkan. Gunakan lidi untuk mengemaskan hujung sotong. Santan dicampur dengan halba, halia, bawang merah dan garam, masukkan sotong yang telah disiap ke dalam periuk. Api hendaklah kecil untuk mengelakkan santan naik. Angkat apabila sotong telah masak.
Cadangan Hidangan
Dimakan begitu sahaja @ bersama nasi putih
Tambahan:
* Kulit sotong yang berwarna ungu kemerahan hendaklah dibuang untuk mengelakkan hanyir.
* Resepi dari Terengganu ini tidak menggunakan gula perang @ gula melaka @ gula seperti resepi Kelantan.
0 Notes
✍Terima kasih di atas ulasan yang diberikan.. ✍