Pulut Lepa Terengganu ( Pulut Panggang)
December 09, 2017
Bahan-Bahan Utama
300gm pulut (direndam semalaman)
125ml santan (dari 1 kelapa)
Sedikit garam
10-12 daun pisang bersaiz 18x18 cm (dilayur)
20-24 batang lidi (pencucuk)
Untuk Inti
400gm ikan selayang / kembung (direbus, ambil isi dan tumbuk)
4 biji bawang merah (dicincang halus)
½ biji kelapa parut
200 ml santan (½ kelapa)
½ keping asam gelugur (kecil)
½ sudu kecil serbuk lada hitam
Sedikit gula
Sedikit garam
Cara Penyediaan
Kukus pulut sehingga masak (30 minit). Angkat pulut dan gaulkan dengan santan yang telah dicampurkan garam dan gula. Kukus pulut tersebut selama 5 minit lagi. Angkat dan sejukkan.
Untuk Inti
Kacau semua bahan di dalam kuali hingga agak kekeringan (jika masih lembap). Angkat dan biarkan sejuk seketika
ツDapurcengkihツ
0 Notes
✍Terima kasih di atas ulasan yang diberikan.. ✍