Asam Gumpal Terengganu

December 10, 2017


Image result for asam gumpal terengganu

Bahan-Bahan Utama *(hidangan untuk 20 biji )
Untuk Buat Sagu Dan Inti
200gm sagu biji (basuh dan toskan)
100gm kacang hijau
Garam secukup rasa 
Gula secukup rasa

Untuk Buat Kuah
2 cawan santan
1 inci halia (dimayang halus)
1 sudu halba
Garam secukup rasa 
Gula secukup rasa


Cara Penyediaan
Inti kacang hijau tu seeloknya rendam dulu, kemudian baru rebus sampai empuk. masukkan garam dan gula secukup rasa. kalau inti asam gupal ni manis sikit baru sedap. masak sampai kering, kemudian bulatkan kecik-kecik. Sagu yang ditoskan tadi tu siramkan dengan air panas, jangan banyak sangat siramnya, nanti lembik jadi sagunya. Gunakan plastik, ambik sagu tu, kemudian kepal- kepalkan, dah tu leperkan sikit dan isi ngan inti kacang tadi, kepalkan bulat balik. kalau tak guna plastik nanti sagu tu akan melekat kat tangan. Susun dalam loyang dan kukus dalam masa 15 hingga 20 minit atau sehingga sagu tu masak.

Untuk Kuah
Campurkan semua bahan, kacau jangan biar santan berketul, kemudian bila dah mendidih masukkan sagu yang dah dikukus tadi. Boleh dimakan panas - panas atau sejuk.



Dapurcengkih

You Might Also Like

0 Notes

✍Terima kasih di atas ulasan yang diberikan.. ✍