Nekbat Terengganu

December 08, 2017


Bahan-Bahan Utama
1 bungkus tepung beras 
12 biji telur ayam 
500gm gula
5 helai daun pandan 


Cara Penyediaan
Tepung beras disangai dengan api sederhana hingga kering. Biarkan ia sejuk. Telur dipukul hingga kembang dan berbuih. Panaskan acuan dan sapukan acuan dengan minyak kemudian taburkan tepung ke dalam adunan telur sedikit demi sedikit. Tuangkan adunan ke dalam acuan dan bakar hingga kuning. Untuk siranya, masukkan dua gelas air dan sepuluh sudu besar gula ke dalam periuk. Bila air gula sudah mendidih masukkan daun pandan kemudian masukkan 10 biji nekbat. 

Nota kaki :
*10 sudu gula untuk 10 biji nekbat.

Dapurcengkih

You Might Also Like

0 Notes

✍Terima kasih di atas ulasan yang diberikan.. ✍