Kuih Jala Emas Terengganu

December 09, 2017


 
Bahan-Bahan Utama 
15 biji telur ayam / itik – ambil kuning sahaja (Tapis dgn kain) 
400gm gula halus (kurangkan gula jika tak suka terlalu manis – 250g @ 300gm) 
2-3 helai daun pandan 
4 cawan air masak sebaiknya 
Beberapa helai daun pisang untuk dibuat corong 

Cara Penyediaan
Tapis kuning telur dan pukul sedikit. Masak gula bersama air sehingga hancur dan mendidih. Tapis air gula dan kemudian masak bersama daun pandan sehingga pekat sedikit. Apabila air mendidih dan berbuih halus(dengan api kecil), uraikan atau sapu keliling periuk kuning telur dengan corong daun pisang atau corong tembaga ke dalam air gula tersebut. Angkat dan tos’kan. Kiraikan urat emas di atas pinggan dengan menggunakan dua batang lidi satay ataupun garfu. Apabila siap…boleh lah dihidangkan untuk pada tetamu..Selamat mencuba..!!



Dapurcengkih

You Might Also Like

0 Notes

✍Terima kasih di atas nota yang diberikan.. ✍