Sup Kentang Lemak Berkrim

December 10, 2017


Bahan-Bahan Utama
250gm kentang dipotong
25gm mentega
1 kiub ayam
Sedikit serbuk oregano
Sedikit garam
Sedikit serbuk lada hitam
100ml susu cair
Air panas dari rebusan kentang secukupnya
Sedikit daun sup dihiris halus 

Cara Penyediaan
Rebus kentang sehingga empuk. Kisar kentang menggunakan sedikit air rebusan hingga hancur. Panaskan mentega hingga cair. Masukkan kentang yang sudah dikisar. Kacau rata lepas itu masukkan kiub ayam, baki air rebusan kentang, garam, serbuk lada hitam dan oregano. Kacau rata sehingga mendidih. Masukkan susu cair, hirisan daun sup. Kacau hingga sebati dan kuah agak pekat. Siap dihidang. Enak dimakan begitu sahaja atau dengan roti garlic.


Dapurcengkih

You Might Also Like

0 Notes

✍Terima kasih di atas ulasan yang diberikan.. ✍