Okonomiyaki

December 07, 2017

Image result for okonomiyaki crab

Bahan-Bahan Utama
1 cawan tepung jagung
1 biji telur
1 cawan air
½ sudu teh serbuk penaik
1 sudu teh serbuk pati ikan bilis
½ batang lobak merah (disagat)
2 cawan kobis (dicincang halus)
2 tangkai daun bawang (dihiris)
3 batang jejari ketam (dihiris)
1 batang sosej (dihiris)
Garam dan gula secukup rasa
Minyak masak secukupnya




Bahan sos 
Sos takoyaki secukupnya
Mayonis
Hirisan rumpai laut
Bonito flakes secukupnya

Cara penyediaan 
Satukan tepung gandum, telur, air, serbuk pati ikan bilis dan serbuk penaik ke dalam bekas dan adun rata. Kemudian masukkan lobak merah, kubis, daun bawang, jejari ketam dan sosej. Perasakan dengan garam serta gula secukupnya. Adun sebati dan biarkan seketika. Panaskan kuali leper dan oleskan minyak pada kuali. Bahagikan adunan kepada dua bahagian dan goreng di atas kuali leper seperti memasak lempeng. Setelah okonomiyaki kelihatan garing, angkat dan susun dan pinggan hidangan. Tuangkan sos takoyaki, mayonis dan taburkan bersama-sama dengan bonito flakes serta rumpai laut. Sedia dihidangkan.

*Sumber daripada Majalah Rasa


Dapurcengkih

You Might Also Like

0 Notes

✍Terima kasih di atas ulasan yang diberikan.. ✍