Sata Terengganu

December 08, 2017



Bahan-Bahan Utama

2kg ikan Tamban atau ikan Selayang ditumbuk lumat
1 biji kelapa tidak terlalu tua atau muda diambil bahagian putihnya tanpa kulit arinya
15 biji cili api (boleh dilaraskan pedasnya mengikut kegemaran masing-masing)
15 ulas bawang merah
1 keping manisan kecil (gula Melaka) dihancurkan
Garam dan serbuk perasa secukup rasa
Daun pisang secukupnya untuk membungkus
Besi pencucuk atau buluh
Arang dan pemanggang


Cara Penyediaan
Kelapa, cili api dan bawang merah dikisar hingga lumat. Campurkan dengan isi ikan yang sudah ditumbuk sambil digaulkan rata. Masukkan manisan, garam dan serbuk perasa sambil digaulkan lagi hingga sebati. Daun pisang dibentukkan seperti kelongsong kecil. Masukkan sesudu makan bahan adunan ikan ke dalamnya. Lipatkan kelongsong ke tengah bahagian kiri dan kanan. Kemudian lipatkan bahagian atasnya ke dalam supaya bungkusan menjadi kemas. Buat satu persatu sehingga selesai. Kemudian cucukkan pada besi pemanggang atau pencucuk buluh. Buat empat bungkusan untuk sebatang pemanggang. Sapu minyak masak sebelum dipanggang supaya daun tidak hangus. Setelah itu, panggangkan di atas bara sehingga masak. Anggaran 15-20 minit lamanya. SELAMAT MENCUBA!

*Nota : Sata Terengganu sedap di makan ketika panas-panas.

Dapurcengkih

You Might Also Like

0 Notes

✍Terima kasih di atas ulasan yang diberikan.. ✍