Kuih Lompang Terengganu

December 10, 2017

SUMBER GAMBAR : GOOGLE IMAGES

Bahan-Bahan Utama
1 ½ cawan tepung beras 
1 sudu makan tepung ubi 
1 sudu kecil air kapur 
½ cawan gula pasir 
½ cawan gula merah / gula melaka
2 cawan air 
Daun pandan 
Kelapa parut putih dengan secubit garam ( kukus sebentar bersama daun pandan yang disimpul) 

Cara Penyediaan
Satukan gula merah / gula melaka dan gula pasir dalam periuk kecil. Kemudian masukkan 1 cawan air bersama daun pandan. Masak atas api kecil sehingga gula larut. Sejukkan. Satukan tepung beras dan tepung ubi dan tuang satu cawan air dan air kapur. Gaul rata dan msukkan air gula yang telah sejuk tadi. Gaul hingga sebati. Tapis adunan dan tuang dalam acuan lompang yang telah disapu dengan sedikit minyak. Kukus 10 minit atau hingga masak. Apabila dah masak kuih akan jadi berlubang di tengahnya.Gaulkan dengan kelapa parut yang di kukus tadi.

*Nota : 
Jika hendak perisa pandan atau warna lain, tambahkan sukatan gula untuk menggantikan gula merah.



Dapurcengkih

You Might Also Like

0 Notes

✍Terima kasih di atas ulasan yang diberikan.. ✍