Penne Chicken Pesto

December 22, 2017


Image result for penne chicken pesto

Bahan-Bahan Utama
4 paket pasta penne (direbus)
300gm bawang putih 
2kg bayam hijau
300gm kacang pis
400ml susu segar
5 liter krim masakan
50gm keju parmesan
30gm buah zaitun (potong dua atau empat)
Garam secukupnya
Minyak zaitun secukupnya

Bahan untuk ayam 
1kg isi ayam (bahagian dada)
20gm lada hitam
100gm serbuk rosemary
Garam secukup rasa

Cara Penyediaan
Untuk ayam
Satukan kesemua bahan bersama isi ayam dan perap selama 30 minit. Bakar dalam oven sekitar 20 minit dengan suhu 180⁰ celcius. Keluarkan dan ketepikan. 

Rebuskan pasta lima ke tujuh minit atau sehingga ia masak sepenuhnya. Setelah masak, angkat dan toskan pasta dan ketepikan. Kemudian rebus bayam hijau bersama kacang pis. Setelah masak, angkat, toskan dan kisar sehingga halus. Ketepikan. Panaskan sedikit minyak zaitun dan tumis bawang putih diikuti dengan buah zaitun. Masukkan pes bayam dan kacang pis yang dikisar tadi diikuti dengan susu segar dan krim masakan. Gaul sehingga sebati. Tambahkan sedikit keju parmesan dan garam secukup rasa. Sebelum menghidang, hiris hirisan ayam tadi dan letak di atas pasta dan ianya sedia dihidangkan.


Dapurcengkih

You Might Also Like

0 Notes

✍Terima kasih di atas ulasan yang diberikan.. ✍