Bubur Lambuk Terengganu

December 10, 2017




Bahan-Bahan Utama
1 pot beras putih 
3 cawan air 
1 cawan santan 
*Pucuk paku (pucuk paku paya) - diambil daunnya 
Sedikit daun kesum (dihiris halus)
Sedikit daun kunyit (dihiris halus) 
*Pucuk manis - diambil daunnya
2 sudu besar kerisik kelapa 
Garam (secukup rasa) 


Bahan Kisar / Tumbuk
4 ulas bawang merah 
3 ulas bawang putih 
Lada hitam (secukup rasa) 
1 inci halia 

Cara Penyediaan
Rebus beras sehingga menjadi bubur (pekat). Masukkan bahan kisar/tumbuk dan kerisik serta garam, sedikit gula kemudian kacau rata. Masukkan pucuk paku, daun kesum, daun kunyit dan pucuk manis. Masukkan santan dan biarkan mereneh sehingga sayur-sayuran empuk dan cukup kepekatan bubur.

Cadangan Hidangan
hidangkan bubur lambuk semasa masih panas dan bagi yang menggemari daun bawang & bawang goreng, bolehlah ditaburkan sedikit. Lada sulah juga boleh dijadikan perisa tambahan.

*Nota Tambahan
Bagi yang menggemari bubur ayam bolehlah memasukkan potongan ayam ke dalam bubur lambuk.



Dapurcengkih

You Might Also Like

0 Notes

✍Terima kasih di atas ulasan yang diberikan.. ✍