Nasi Minyak Terengganu

December 08, 2017




Bahan-Bahan Utama 
4 cawan beras basmathi
4 ½ cawan air - jika guna beras lembut kurangkan air atau mengikut kesesuaian beras tersebut.
½ cawan susu cair
1 sudu kecil garam
Pewarna kuning
2 helai daun pandan (disimpul)

Bahan Untuk Menumis
1 sudu besar minyak sapi
2 sudu besar majerin
3 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
2 kuntum bunga lawang
1 inci kulit kayu manis
½ inci halia (dimayang halus)
3 ulas bawang merah (dimayang halus)
1 ulas bawang putih (dimayang halus)


Cara Penyediaan 

Untuk Nasi 
Beras dicuci kemudian ditoskan. Panaskan minyak sapi dan majerin dlm periuk. Masukkan bahan tumis. Goreng hingga naik bau atau kekuningan. Masukkan beras dan daun pandan, kacau sekata. Masukkan air dan susu. Tanak hingga kering, kemudian masukkan pewarna kuning. Biarkan seketika. Kemudian gemburkan nasi guna garpu.

KUAH AYAM MASAK MERAH

Bahan-Bahan 
1 ekor ayam ( dipotong 8 atau 10) 
1 cawan Air Asam Jawa 
2 sudu besar Sos Tomato 
2 sudu besar Sos Cili 
1 ½ sudu besar Gula 
Secukup rasa Garam 
Secukup rasa lada sulah atau lada hitam
½ bungkus atau 1 tin kacang pis 
½ cawan kismis

Bahan-Bahan Kisar
2 labu bawang besar
3 ulas bawang putih 
1 ½ inci halia 
15 tangkai cili merah segar
2 sudu besar serbuk cili
1 inci belacan

Bahan-Bahan Perapan
1 sudu teh serbuk kunyit
Secukup rasa garam 
1 sudu teh serbuk ketumbar

Bahan-Bahan Campuran Rempah
1 sudu teh lada sulah / lada hijau
2 sudu besar serbuk ketumbar 
2 sudu besar serbuk jintan putih

Cara-Cara Penyediaan
Perapkan ayam bersama ketiga-tiga bahan perapan (kunyit/garam/serbuk ketumbar). Biarkan selama 5-10 minit. Panaskan minyak di dalam kuali. Goreng ayam sehingga ¾ kadar masakan. Angkat dan asingkan. Asingkan minyak berlebihan dan tanggalkan sebanyak ¼ cawan minyak di dalam kuali untuk menumis. Apabila api panas, masukkan bahan kisar sehingga wanggi dan naik bau. Kemudian, masuk pula bahan campuran rempah hingga masak dan wangi. Masuk semula ayam yang telah digoreng bersama dengan air asam jawa. Setelah hampir masak, masukkan kacang pis, kismis dan sos cili dan sos tomato. Akhir sekali, tambahkan perisa gula, garam, lada sulah atau lada hitam mengikut citarasa. 



Dapurcengkih

You Might Also Like

0 Notes

✍Terima kasih di atas ulasan yang diberikan.. ✍