Search The Cooking Menu

Tok Aji Serban Terengganu



Bahan-Bahan Utama
Lapisan Bawah
2 cawan pulut 
*Masak pulut seperti biasa, masak bersama sedikit santan cair dan sedikit garam untuk menambahkan lemak.

Lapisan Atas
3 cawan santan pekat
½ cawan gula putih
½ cawan gula merah 
3 biji telur 
1 sudu teh garam 

Cara Penyediaan
Lapisan Bawah (pulut) 
Kukuskan pulut sehingga masak. Setelah masak, keluarkan dari pengukus, mampatkan pulut tadi cantik-cantik. Ketika masih panas, tuangkan adunan atas dan masak semula.

Lapisan serbannya 
Masukkan semua bahan dalam mngkuk dan kacau sehingga sebati.
Tapis terlebih dahulu, kemudian tuangkan ke atas pulut yang telah dimampatkan tadi. Kukuskan lebih kurang 30 minit. Setelah sejuk, bolehlah dipotong kecil.



Dapurcengkih

0 Notes:

Post a Comment

✍Terima kasih di atas nota yang diberikan.. ✍

 
Jom Kita Masak-Masak Blogger Template by Ipietoon Blogger Template